Kennel Joydogs

Iza

Joydog’s Izadora In Ashgrey
Född 4 februari 2007
Reg.nr S18310/2007
e. Such Sandcastle Bamburs Dreamcatcher
u. Joydog’s Delightful Lady In Ashgrey

Iza 1
Mankhöjd: 31 cm
Ögonlyst: 27 november 2012 Främre Y-söm katarakt, lindrig. Tagen ur avel
14 juni 2011 u.a
8 april 2010 u.a
2 december 2008 u.a

Iza 2En underbar liten tik som har sin egen speciella historia. Hon är dotter till Doris och jag som var så förtjust i henne såg min chans att ha linjerna kvar. Jag hittade en fodervärd; Camilla, där Iza fick bo. I familjen fanns även 4 barn och en del katter. Med jämna mellanrum kom hon och bodde hos oss för att vara van vid oss.
Hon hann bo hos sin fodervärd i lite drygt 1 år då det av olika familjeskäl blev så att hon inte kunde vara kvar där. Nu (augusti 2008) bor hon hos oss och här ska hon stanna! Vi älskar henne så.
Iza gillade att umgås med katterna i fodervärdsfamiljen. Hon övade på mammarollen genom att ta hand om kattungarna i huset…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIza är lugn och samarbetsvillig; stabil i psyket samt pigg och glad.
Hon har en lättskött, sträv päls, men hon själv skulle vilja slippa allt vad pälsvård heter. Hon har dock lärt sig och accepterar att man håller på.
Vi har varit iväg på ett antal utställningar där hon blivit BIR eller BIM varje gång. I november 2007 lyckades vi med bedriften att vinna rasgrupp 2 och bli BIS-reserv. Då var i alla fall matte extra stolt!
Under sommaren 2008 har vi varit ute på några stora utställningar och i stort tycker jag att det gått bra. Hon har framtiden för sig skulle man kunna säga.

Hur mycket utställningar det blir beror på hur bra det går, men för säkerhets skull är hon vaccinerad för utlandsäventyr…
Det ska bli spännande att följa Iza i ringarna och i mammarollen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAI mars 2009 parades Iza med en fin pojke i Vetlanda. Det gick så där och vi undrade om det blivit något. Efter halva tiden var jag säker på att hon väntade valpar, men efter ytterligare 1½-2 veckor var det inte så. Magen ”försvann” helt plötsligt. Hon hade lurat oss ordentligt med skendräktighet.
Sommaren gick i lugnets tecken och jag jobbade på med Izas päls. I augusti kunde vi så vara med i ringarna igen. Döm om min förvåning Iza fick bedömningen ”för liten”. Hon är ju 31 cm dvs inom standarden. Jag fattade ingenting måste jag säga. I en liten utställning av september blev Iza BIS-2 och då måste man ju ändå vara nöjd! Nu väntar vi på nästa försök vad gäller valpar.

Iza 5Det blev löp och parning i november. Iza var för omparning hos den stilige hanen i Vetlanda och den här gången var hon där i princip hela sitt löp. När hon löpt 14 dagar tyckte Iza själv att det var dags för parning. Hanen hängde på… 4 gånger!
I Januari var det bara att inse att det inte skulle bli några valpar den här gången heller. Varför har vi ingen aning om.
Maj 2010. Iza löper igen och nu håller vi tummarna för att det blir tredje gången gillt. Vi hoppas ny hane gör underverk. Tummarna hålls krampaktigt!!!

Det hjälpte! I juli 2010 fick Iza äntligen en kull valpar. Fantastiskt efter alla bakslag. Hon var väldigt stor på slutet, så stor att hon hade svårt med värkarbetet. Det slutade med ett kejsarsnitt på Strömsholms djursjukhus. I magen fanns 6 valpar som efter ett par dagar tyvärr reducerats till 4.
Iza visade sig vara en ypperlig mamma som var hos sina valpar nästan hela tiden. Mot människor som kom var hon hur go´ som helst, men andra hundar skulle inte komma i närheten…

Iza 6I september 2011 kom Izas andra kull valpar. Det höll på att sluta med kejsarsnitt den här gången också, men 2 duktiga veterinärer lirkade ut den första och sedan den andra valpen. Efter det kom de andra hur lätt som helst. Lärdomen av detta är att Izas värkarbete är långsammare än på mina andra hundar så jag ska ha lite mera is i magen när hon valpar… Lätt att säga, svårt att ha när man ser hur tiken kämpar. Denna gång var det 4 valpar och av dom har jag sparat en tik. Hon heter Sindy och bor hos en fodervärd.

Iza 72012 blir ett viloår för Iza. Det är viktigt att tikarna får hämta krafter mellan sina kullar och nu är det dags för Iza att göra det! Hon njuter av livet, älskar våra skogspromenader, leker med bollar ute på tomten och ”hjälper” mig med dammsugningen så fort det görs.

Den 27 november 2012 ändrades planerna för Iza radikalt. Det som inte fick hända hände; vid ögonspegling visade det sig att Iza hade en ögonåkomma som gjorde att jag på stående fot tog bort henne ur avel. Ett lätt beslut att ta, men så sorgligt. Innebörden av beslutet var ju nämligen att Iza skulle lämna oss och få flytta till ett annat, lämpligt hem vartefter. Så svårt…

Att hitta ett nytt hem visade sig inte bli så svårt rent praktiskt. Ett äldre par som på ett tragiskt sätt förlorade sin 4-årige dvärgschnauzerhane frågade om de kunde få ta hand om Iza. I början på januari åkte Iza dit på prov och hittills har allt gått bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Ansvarig utgivare/Publisher

%d bloggare gillar detta: